Avtor: Uroš Pintar

Zametki ženskega nogometa segajo daleč nazaj v 12. stoletje, ko se v Franciji prvič omenja nogometna igra z ženskami v glavni vlogi. Leta 1894 je bila ustanovljena prva ženska ekipa v Angliji, poimenovana Brtish Ladies. Nato je sledilo burno obdobje, ko so leta 1920 prepovedali igranje ženskega nogometa in je trajalo vse do leta 1970, ko so ženskam uradno dovolili igrati, vendar s prirejenimi pravili.

V Sloveniji je prisoten ženski nogomet od 90-ih let prejšnjega stoletja

V Sloveniji je ženski nogomet prisoten dobrih 30 let, prva ženska ekipa je bila SRC Polževo. Prvo uradno ligaško tekmovanje se je začelo s sezono 1992/93, v začetku je bilo osem klubov, nato je število upadlo na polovico.

1969 se prične Evropsko prvenstvo za ženski nogomet, število držav se povečuje vsako prvenstvo, Slovenijo dobimo z uradno tekmo v sklopu kvalifikaciji za EP dne 25.9.1993.

Svetovno prvenstvo pa se je prvič organiziralo leta 1991, od leta 1996 postane tudi panoga Olimpijskih iger.

Nič čudnega, saj si je denimo finale leta 2012 na OI med ZDA in Japonsko ogledalo več kot 80.000 gledalcev, kar je zgovoren podatek, da je ženski nogomet atraktiven šport, ki ima zagotovljeno lepo prihodnost.

Seveda je ženski nogomet v globoki senci moškega nogometa, vendar iz leta v leto raste in pridobiva vse več pozornosti na različnih ravneh. Da gre razvoj v pravo smer tudi v Sloveniji, je najbolj odgovorna krovna organizacija (NZS), ter seveda dekliške in ženske ekipe, ki sledijo trendu in razvoju ženskega nogometa po svetu.

Vse večji interes vključevanja deklic v nogometno panogo

V Sloveniji se že dalj časa izvaja liga deklic WU17, WU15, WU13 ter seveda članska liga in članski pokal. Vse z namenom, da se poveča interes vključevanja deklic v nogometno panogo in v zadnjem obdobju je trend vključevanja deklic k nogometu ekvivalenten drugim kolektivnim športnim panogam, kjer je pridih žensk prisoten več časa, kot je denimo rokomet, odbojka, košarka, itd.

Za dosego ciljev posameznice ali ekipe v ženskem nogometu je več kot dovolj. Nenazadnje imamo v Sloveniji reprezentanco mladinskih selekcij zelo razvito in iz leta v leto se z ženskim nogometom ukvarja vedno več strokovno izobraženega kadra, ki ureja in izvaja trenažne procese, tekmovanja, module izvajanja lig, promocijo, itd.

Kot zanimivost naj omenim, da se je ŽNK Krka iz Novega mesta, kot državne prvakinje, uspela preko kvalifikacij uvrstiti v tekmovanje UEFA Lige prvakinj v letu 2004 in 2010. Torej je moč tudi iz Slovenije doseči zavidljive rezultate in možnosti za napredovanje ter doseganje vrhunskih rezultatov.

V Sloveniji je trenutno za sezono 2018/19 registriranih 2408 tekmovalk. Pod okriljem NZS trenutno nastopajo ekipe iz 14 klubov, od tega je 8 klubov izključno ženskih, ostalih 6 klubov je kombiniranih skupaj z moškimi. Slovenijo najdemo na 54. mestu FIFA lestvice.

Slovenska nogometna ženska članska reprezentanca na Mestnem stadionu v Ajdovščini

 V tujini imamo 13 igralk, od tega jih 10 igra v ligaških klubih, 3 igralke pa so na univerzah v ZDA. Od tega jih ima kar 6 igralk sklenjene profesionalne pogodbe s klubi v tujini. Do danes imamo 79 usposobljenih trenerk, različne stopnje izobrazbe, trenutno je aktivnih 24 trenerk.

Vipavska dolina nudi odlične pogoje za razvoj ženskega nogometa

V Vipavski dolini se z dekliškim nogometom ukvarja ND Primorje, ki že dobrih pet let ustvarja pogoje za razvoj ženskega nogometa. Zametki ženskega nogometa so se pričeli v Lokavcu, bližnji vasi, ki leži poleg Ajdovščine. S pripojitvijo k ND Primorju (sezona 2013/14) se prične resna in sistematična plat ukvarjanja ženskega nogometa. Za začetek se poleg članske ženske ekipe, formira še ekipa deklic starosti do 17 let, kar omogoča začetno bazo za nadaljnji razvoj.

V sezoni 2018/19 je trenutno stanje bistveno bolj razvito. ND Primorje tekmuje pod okriljem NZS s tremi selekcijami, članice so izvzete in so še vedno pripojene na matično društvo v Lokavcu.  Mlajše selekcije so DU13, DU15 ter DU17. Imamo tri strokovno usposobljene trenerje/ke, ki se ukvarjajo izključno z dekliškim nogometom. Trenutno število aktivnih registriranih igralk je 70, kar je spodbuden podatek, ki se glede na trend in statistiko v prihodnje nedvomno še poveča.

Članice Ajdovščina

Dodana vrednost ženskega nogometa v Vipavski dolini, ki bistveno pripomore z infrastrukturo in različnimi dogodki je Zavod za šport Ajdovščina. Slednji z upravljanjem nogometnega stadiona, pomožnega igrišča ter igrišča z umetno travo in odličnim sodelovanjem NZS-ja, organizira priprave ter različna ženska tekmovanja z namenom večje promocije ženskega nogometa v naši dolini. Tako smo imeli moč videti v Ajdovščini na delu žensko A reprezentanco Slovenije, Škotsko, ZDA-WU17, Iran-WU17, kot tudi treninge, ki so lahko navdih za nadaljnje delo in zagnanost.

Nedvomno je šport koristen spremljevalec otroka v vseh fazah njegovega razvoja in zelo koristen pri odraslih. Nogomet, kjer se z njim ukvarjajo dekleta je zanimiv šport, pri nas se še razvija, da bi dosegel nivo velikih držav, ki veliko denarja vlagajo v razvoj ženskega nogometa. Nemčija, ZDA, Brazilija, Japonska, Francija, itd., so države, ki kotirajo najvišje. V Sloveniji je možnost ukvarjanja s ženskim nogometom pokrita po vseh regijah v Sloveniji, morebiti v nekaterih koncih manj, a kljub temu se lahko z nogometom ukvarja vsaka deklica ali ženska, ki čuti strast do te lepe igre.

Prednost ukvarjanja z nogometom pri dekletih je ta, da je trenutno v taki fazi, kjer je možnost napredka zelo velika in nenazadnje tudi velika možnost vpoklica v selekcije dekliških reprezentanc. V kolikor je motiviranost, delavnost in fokus naravnan na nogometno igro tako na igrišču, kot izven.  Imamo primere tudi iz naše doline, da so dekleta napredovala do te mere, da so oblekle reprezentančni dres in odšle v bolje organizirane klube, kar se tiče ženskega nogometa.

Možnosti po razvoju so torej kot na dlani, vse pa ni le ključno pri napredku v nogometni igri, ampak s tem, ko se dekleta ukvarjajo z nogometom in so članice društva, slej ko prej spoznavajo tudi organizacijo le tega.

V sled vsemu, se večina deklet v Vipavski dolini ukvarja z nogometom za zabavo, ker jim je ta šport všeč in imajo možnost vključevanja v večjo skupino, kjer poleg izboljšav na nogometnem področju, izboljšujejo tudi komunikacijske veščine, socialne, dobrodelne, itd.

Nogomet je lahko je tudi vir dodatne finančne pomoči, v kolikor si želi po zaključku športne kariere nadaljevati v nogometu, kot trenerka, maserka, organizatorka, vodja dekliškega nogometa ali morebiti predsednica društva. Za vse to, pa bo smotrno, da se vključi v različna izobraževanja, ki nudijo še podrobnejši vpogled v svet organizacije, tekmovanja, primerov dobrih praks doma in v tujini in ostalih koristnih informacij za širjenje znanja, za boljši jutri, tako društva, kot dekleta, posameznice. Kot na dlani je, da je mednarodni projekt Dvojna kariera – Dual carrier v veliko pomoč tako športnicam in športnikom, kot ostalim funkcionarjem, ki so vpeti v športno življenje, da si dodatno razširijo znanja in lažje preskočijo oviro, spoznajo kje še lahko pridobijo dodatno pomoč.

Možnosti, priložnosti in aktivnosti so v našem lokalnem okolju, le smiselno in predvsem odgovorno se je potrebno spoprijeti z izzivi. V prihodnosti se odpirajo nove poti, ki nudijo možnost osebne rasti in napredka organizacije v kateri deluje ter omogoča priložnosti in velike možnosti za pridobitev prepotrebnih referenc pri poklicnem usmerjanju v prihodnosti.

Viri:

  • M. Jaklič (2018): Nogometna zveza Slovenije (lastni viri)
  • D. Rob (2013): Razvoj ženskega nogometa (seminar B, C)
  • Revija Naš Nogomet, št.51, oktober 2013